Framtidsportalen – samtalsterapi

Som Certifierad samtalsterapeut med kognitiv inriktning, jobbar jag efter de etiska regler som fastställts av IATA- Internationella Psykoterapeut Förbundet, med deras bestämmelser avseende tystnadsplikt och upprättande av kontrakt mellan terapeut och klient.

Min utbildning innebär att jag jobbar efter TA-Transaktionsanalys-modellen och därigenom med utgångspunkt HÄR och NU! Enligt denna modell jobbar man tillsammans framåt för förbättring. Grundtesen är att alla kan förändra sig och att såväl JAG som DU är OK!

En snabb beskrivning av transaktionsanalys-TA’s grundläggande begrepp:

nom TA betraktar man människan som en individ som kan tänka och bestämma själv med en helt unik begåvning att iaktta sig själv, se över sin situation och genom aktiva val ändra sitt liv. Enkelt uttryckt kan alltså alla som vill förändra sitt liv göra det genom att aktivt delta i sin livsprocess! Drivkraften utgörs av uppmärksamhet som ses som en biologisk nödvändighet för individens överlevnad.

En förutsättning för att TA skall fungera är att personen som vill ha behandling är frisk och vill ha ett naturligt samröre med sina medmänniskor.

Transaktion

En transaktion handlar om ett socialt samspel i vilket samspelet analyseras med hänsyn taget till i vilket Jag-tillstånd de samspelande befinner sig.

Kontrakt

När man arbetar med TA sluter klienten och terapeuten ett ömsesidigt kontrakt eller avtal i vilket formerna för klientens önskemål vad gäller mål, ramar och metoder för att uppnå målet och även på vilket sätt och hur terapeuten kan tänka sig medverka i arbetet sammanställs. Ett bra genomarbetat kontrakt utgör därefter det viktigaste styrmedlet i samarbetet mellan klient och terapeut oavsett om målen är ställda som psykologiska förändringar hos en enskild individ, ett par, en familj, en arbetsgrupp eller en hel organisation.

Jag modellen

Här pratar man om en s.k. ”snögubbe” med tre ovanpå varandra liggande klot vilka representerar våra känslor, tankar och agerande sett ur två olika sätt. Ett sätt tar fasta på vad som händer och ett annat på varför. Jag-tillstånden är av tre klasser:

  • Barnjagtillståndet-B-utgör klotet längst ner och innehåller individens minnen av egna tidiga erfarenheter och upplevelser.
  • Vuxenjagtillståndet-V-är klotet i mitten och personen som befinner sig här kan förstå att förutsättningslöst iakttaga och analysera verkligheten. Här-och Nu
  • Föräldrajagtillståndet-F- utgör ”huvudet” på TA’s ”snögubbe” och här härmar individen tankar, handlingar och känslor från andra, för personen, betydelsefulla människor.

Psykologiska spel

Detta är ett omedvetet manipulativt sätt att kommunicera som alltid är negativt. Här kastas det bete och här nappas det på bete utan att aktörerna har någon aning om vad som sker. Inom TA lyfter man fram medvetenheten om deltagandet och möjliggör en positiv förändring.

Varför TA-och varför Sissela Unosdotter?

Vi lever idag i ett mer och mer stressat samhälle. Jag erbjuder Dig, att genom mitt företag, Framtidsportalen, boka samtal för utveckling av Din person. Det spelar ingen roll om Du är företagsledare, anställd i företag som erbjuder företagshälsovård eller om Du är privatperson. Det goda samtalet får ingen för mycket av. Tar Du tag i problemet innan det eskalerat kan ett par timmars samtal göra att Du slipper långvarig sjukdom och finner inre styrka för resten av livet.

Numera Certifierad Samtalsterapeut erbjuder jag samtalsterapi för alla människor med behov av det goda samtalet.

Jag skräddarsyr koncept som passar Dig personligen eller Ditt företag. Jag tillhandahåller även par-och gruppsamtal.

Jag tror även att kroppen behöver hjälp till bättring och mitt företag säljer också muskel -och ledskyddet Back on Track, ett material från Kina som har keramikfibrer invävt i trådarna.

framtidsportalen@live.se
Skypeadress: sissela.unosdotter
www.svanforsgard.se/